MSU College of Music Introduces 2013-14 Music Season and Renovations

Mid-Michigan is in for a treat this fall as the Michigan State University College of Music gears up to present an extraordinary season, with the added bonus of hosting the events in reinvented performance spaces. In addition to the recently revamped Cook Recital Hall in the Music Building, the much-anticipated renovation of MSU Auditorium’s Fairchild Theatre is nearing completion and will provide state-of-the-art performance space for students, faculty artists and guest performers. For more information about the season, visit http://music.msu.edu/event-listing/season-brochure/. PRESS RELEASE: MSUTODAY

  • Workers for Carrier Construction installs acoustic panels during renovations of the Fairchild Theatre. Photo by: G.L KohuthThe extensive $20 million renovation of Fairchild Theatre, with improved acoustics and attention to comfort and accessibility, will introduce a fresh musical life into the historic hall after a 16-month renovation. It promises to offer audiences a one-of-a-kind theater-going experience with its intimate connection to the performers. Improvements include ceiling clouds, an adjustable acoustic shell, sound-absorbing banners, a 47-seat orchestra pit, audio and visual sound reinforcement, air conditioning and a recording/visual control room.

  • A team of architects and acousticians from Kirkegaard Associates, based in Chicago, and Boora Architects in Portland, Ore., worked closely together to renovate the 75-year old theater. Kirkegaard, the acoustic design firm on the project, is a leading international company that has completed award-winning work on several well-known concert halls, including Boston Symphony’s Tanglewood Music Center and Carnegie Hall’s Isaac Stern Auditorium.

  • Besides the new rich look of the venue with the obvious visual upgrades, the acoustical improvement is most notable. According to Stephen Weeks, from Boora Architects, acoustic quality was the No. 1 goal of the project but the design teams were faced with significant sound challenges from the old venue. In addition, they wanted to provide visual intimacy to create a memorable experience for the audience. The venue will also be used by the Department of Theatre.